Dokážete zvětšit vejce?

Je tomu pár týdnů, co se na blogu objevil experiment s „Gumovým“ vejcem.

Už jste s dětmi tento experiment vyzkoušeli? 

Ještě ne? 

Tak se na něj určitě podívejte. 

Dneska totiž „gumová“ vejce budeme potřebovat a posuneme tento experiment na další úroveň. 

V experimentu s octem, jsme si ukázali, že kyselý ocet dokáže rozpustit vápenatou skořápku vejce. Zůstalo nám „nahé“ vejce, které bylo obaleno pouze tenkou blánou. Jak určitě děti zjistily, tato blána je křehká a při trochu drsnějším zacházení praskne. Kromě toho je také propustná pro tekutiny obdobně jako buněčná membrána.

Každá buňka našeho těla (i všech jiných organismů), potřebuje získávat různé látky z okolí a zároveň se zbavovat látek, které již nepotřebuje. To je možné právě díky polopropustné membráně. Některé látky tak přes membránu projít mohou a zároveň membrána dokáže buňku chránit (nepropustí vše). Volně přes membránu může například procházet voda. Tomuto ději se říká osmóza a ukážeme si ji v dnešním experimentu.

Co je to osmóza?

Osmóza je děj, při kterém rozpouštědlo (v našem případě voda) prochází přes polopropustnou membránu z místa s nižší koncentrací rozpuštěných látek do místa z vyšší koncentrací rozpuštěných látek. Toto možná zní trochu složitě a zamotaně, ale krásně si to ukážeme na experimentu s vejcem. 

Hypotéza

Co myslíte, že se stane, když dáme vejce (ve skořápce) do vody? A co se stane, když do vody dáme syrové vejce bez skořápky („nahé“ vejce?. Bude to stejné nebo ne? A co když je dáme do soli?

Můžete si stanovit několik hypotéz, podle odpovědí na otázky, nebo si vyberte jen jednu a na tu se s dětmi můžete při pozorování soustředit.

My si vybraly otázku: Budou se lišit „nahé“ vejce nechané ve vodě a v soli? A naše hypotéza zní: Vejce nechané ve vodě a soli po 24 hodin se budou lišit

Co budete potřebovat?

  • 2-3 „nahá“vejce (viz experiment)
  • Sklenice
  • Vodu
  • Sůl
  • Sirup

Jak na to?

  1. Připravte si gumové vejce

    Podle pokusu s Gumovým vejcem, si připravte několik syrových vajec bez skořápky.

  2. Pozorujte

    Porovnejte, jak se liší „gumová vejce“ a syrová čerstvá vejce. Všímejte si zejména velikosti.

  3. Připravte sklenice

    Do první sklenice dejte čistou vodu a vejce ve skořápce.
    Do druhé sklenice dejte také čistou vodu a „gumové“ vejce.
    Do třetí sklenice dejte „gumové“vejce a zasypejte je dostatečně solí (nebo vložte do nasyceného solného roztoku, ale postačí samotná sůl).
    Do čtvrté sklenice vložte „gumové“vejce a zalijte jej sladkým sirupem.

  4. Pak už jen počkejte do druhého dne

  5. Druhý den

    Porovnejte, jak se vejce změnila. Nechte děti si vejce opatrně prohlédnou a mohou zkusit popsat, čím se vejce liší. A pak přichází ta nejzábavnější část. Pokud se nebojíte, dejte dětem špendlík, ať zkusí vejce propíchnout.

Co jste pozorovali?

U „nahého“ vejce ve vodě prostupovala voda přes polopropustnou membránu do vejce (koncentrace látek uvnitř vejce byla vyšší než v čisté vodě) a vejce se tak zvětšilo. U varianty se solí naopak voda prostupovala z vejce ven a vejce se tak zmenšilo.

Video pokus

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *