Je tomu pár týdnů, co se na blogu objevil experiment s „Gumovým“ vejcem.
Už jste s dětmi tento experiment vyzkoušeli?
Ještě ne?
Tak se na něj určitě podívejte.
Dneska totiž „gumová“ vejce budeme potřebovat a posuneme tento experiment na další úroveň.
V experimentu s octem, jsme si ukázali, že kyselý ocet dokáže rozpustit vápenatou skořápku vejce. Zůstalo nám „nahé“ vejce, které bylo obaleno pouze tenkou blánou. Jak určitě děti zjistily, tato blána je křehká a při trochu drsnějším zacházení praskne. Kromě toho je také propustná pro tekutiny obdobně jako buněčná membrána.
Každá buňka našeho těla (i všech jiných organismů), potřebuje získávat různé látky z okolí a zároveň se zbavovat látek, které již nepotřebuje. To je možné právě díky polopropustné membráně. Některé látky tak přes membránu projít mohou a zároveň membrána dokáže buňku chránit (nepropustí vše). Volně přes membránu může například procházet voda. Tomuto ději se říká osmóza a ukážeme si ji v dnešním experimentu.
Osmóza je děj, při kterém rozpouštědlo (v našem případě voda) prochází přes polopropustnou membránu z místa s nižší koncentrací rozpuštěných látek do místa z vyšší koncentrací rozpuštěných látek. Toto možná zní trochu složitě a zamotaně, ale krásně si to ukážeme na experimentu s vejcem.
Co myslíte, že se stane, když dáme vejce (ve skořápce) do vody? A co se stane, když do vody dáme syrové vejce bez skořápky („nahé“ vejce?. Bude to stejné nebo ne? A co když je dáme do soli?
Můžete si stanovit několik hypotéz, podle odpovědí na otázky, nebo si vyberte jen jednu a na tu se s dětmi můžete při pozorování soustředit.
My si vybraly otázku: Budou se lišit „nahé“ vejce nechané ve vodě a v soli? A naše hypotéza zní: Vejce nechané ve vodě a soli po 24 hodin se budou lišit
Podle pokusu s Gumovým vejcem, si připravte několik syrových vajec bez skořápky.
Porovnejte, jak se liší „gumová vejce“ a syrová čerstvá vejce. Všímejte si zejména velikosti.
Do první sklenice dejte čistou vodu a vejce ve skořápce.
Do druhé sklenice dejte také čistou vodu a „gumové“ vejce.
Do třetí sklenice dejte „gumové“vejce a zasypejte je dostatečně solí (nebo vložte do nasyceného solného roztoku, ale postačí samotná sůl).
Do čtvrté sklenice vložte „gumové“vejce a zalijte jej sladkým sirupem.
Porovnejte, jak se vejce změnila. Nechte děti si vejce opatrně prohlédnou a mohou zkusit popsat, čím se vejce liší. A pak přichází ta nejzábavnější část. Pokud se nebojíte, dejte dětem špendlík, ať zkusí vejce propíchnout.
U „nahého“ vejce ve vodě prostupovala voda přes polopropustnou membránu do vejce (koncentrace látek uvnitř vejce byla vyšší než v čisté vodě) a vejce se tak zvětšilo. U varianty se solí naopak voda prostupovala z vejce ven a vejce se tak zmenšilo.