Jak vypadá „kostra“ listu?

Jsou kulaté, podlouhlé, srdíčkové. Některé mají hladký okraj a některé mají okraj jako pila. Pokud jste si přečetli název tohoto pokusu, tak vám je určitě jasné, že mluvím o listech. Jak to tak píšu, dívám se u toho na Pileu peperomioides krásnou pokojovou, kterou mám na stole vedle počítače. Má zdravé silné penízkovité listy a musím říct, že se ji daří překvapivě dobře. 

Na tento experiment ovšem nebude stačit otrhat listy vašich pokojovek. Tentokrát se budete opravdu muset vydat do lesa a nasbírat si listy stromů. Trhejte prosím listy jen ze spodních částí stromů, na které nedopadá tolik slunce, a strom se bez nich dokáže lépe obejít. I tak si nasbírejte jen tolik listů, kolik budete potřebovat, a netrhejte nic zbytečně. Stromy vám budou vděčné. 

Jak s tímto pokusem začít? Pozorováním. Prohlédněte si, jak různě mohou listy vypadat. Jaké mají tvary, velikosti i barvy. Jak vypadají z blízka. Prohlédněte si i žilnatinu listů, pomocí které se dostává voda a živiny do všech částí listu. Je možné, že žilnatina má ještě jinou funkci?

Troška teorie pro zvídavé

List (foliumfylom) je postranní vegetativní zelený orgán rostlin. Je omezeného vzrůstu (dosahuje velikosti od několika milimetrů až po 2 metry čtvereční). List má tři základní funkce – výměna plynů s okolním prostředím, fotosyntéza a odpařování vody. Pokud je sucho, tak opadávají, aby zabránily ztrátám vody. (Zdroj: https://cs.wikipedia.org)

Hypotéza

Listy mají v sobě žilnatinu. Ta jednak slouží k rozvádění vody a živin, ale také má opěrnou funkci a tvoří jakoby kostru listu. Měla by být tedy odolnější než okolní materiál listu. Možná se vám v lese podaří najít podobné listy jako tady dole na obrázku, kde housenky sežraly měkké části listu a tvrdší kostru nechaly být. To také naznačuje, že je žilnatina listu pevnější. 

Pojďte si to ověřit v experimentu. Můžete si jako my stanovit hypotézu, na kterou budete hledat odpověď.

Naše hypotéza: Žilnatina listu je tvrdší/odolnější než zbytek listu a tvoří jeho „kostru“.

Co budete potřebovat?

  • Různé listy stromů (Úspěšně ozkoušené máme Topol osiku a Dub. U Buku se pokus úplně nepovedl.)
  • Prací sodu
  • Hrnec s vodou
  • Jemný kartáček
  • Bělidlo (není nutné)

Jak na to?

  1. Nasbírejte listy

    Vydejte se do lesa a nasbírejte různé druhy listů. Od každého druhu vám bude stačit jeden až dva kousky. Doporučuji Topol osiku a Dub. U těchto listů vyšel experiment krásně.

  2. Listy povařte s prací sodou

    Do kastrolu dejte pár listů (max 6 kusů) a nasypte 5 lžic prací sody (nezaměňovat s jedlou sodou!). Zalijte vodou, aby vše bylo ponořeno, a vařte 30 minut. Pozor, aby se vám nevyvařila voda. Případně vodu dolijte. Listy ve vodě nechte zchladnout.

  3. Očištění listu

    Na rovný talíř si položte jeden list a opatrně jej kartáčkem očišťujte. Můžete jej kartáčkem čistit z obou stran. Zelená část listu se začne pomalu oddělovat a zůstane žilnatina. List je opravdu křehký a tato část vyžaduje trochu zručnosti. Nejspíš se stane, že některé listy protrhnete, a možná u některých listů toto ani nepůjde. Proto vyzkoušejte různé druhy listů.

  4. Bělení listů (můžete přeskočit)

    Očištěné listy jemně opláchněte čistou vodou a vložte do hlubokého talíře. Nasypte pár lžic (2-3) perkarbonátu sodného a zalijte vroucí vodou, nebo použijte bělidlo. Tento krok slouží k částečnému vybělení listů. S klidným srdcem ovšem tento krok můžete přeskočit. 

  5. Listy vylisujte

    Mokré listy při usychání budou mít tendenci se kroutit. Doporučuji listy vložit mezi čisté papíry a zatížit knihami. Takto nechte listy do druhého dne proschnout a vylisovat.

  6. Pozorujte

    A nyní se už jen nechte fascinovat krásnou žilnatinou listů. Prohlédněte si ji i pod lupou či mikroskopem. Popovídejte si, jestli je žilnatina i kostrou listu a jestli byla odolnější než zbylé zelené části listu. (Takto vám listy vydrží i několik let.)

Závěr

A jak to dopadlo?

Náš předpoklad experimentu byl, že žilnatina je i kostra listu a je tudíž odolnější.

To se nám potvrdilo, i když ne u všech listů. Některé jsme prostě roztrhali naší neopatrností a některé byly po povaření tak křehké, že se rozpadly sami. Topol osika a Dub vydržely a nám se podařilo získat žilnatinu neporušenou. 

Video pokus

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Listová frotáž

Tvary i žilnatinu listu můžete prozkoumat také pomocí listové frotáže, kterou má ve velké oblibě moje dcerka. Připravte si čistý papír, voskovky a listy. Papír přeložte a vložte dovnitř list. Voskovkami naplocho přejíždějte po papíře v místech, kde máte list. Jako kouzlem se vám objeví list i jeho žilnatina. Podívejte se na video, jak na to.

Listová frotáž – video

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *